Η ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργος Σπανός ήταν σήμερα ομιλητής στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου «Footballabout», το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της Super League. Η ομιλία του προέδρου της ΠΑΕ ήταν η εξής:

«Φίλες και Φίλοι του Ποδοσφαίρου,

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να ακούσουμε και να αναπτύξουμε τις απόψεις μας για το ποδόσφαιρο που θα βοηθήσουν στη λύση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Να χαιρετήσω τους ευγενείς προσκεκλημένους, ομιλητές, εισηγητές αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους που θα συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη προσπάθεια.

Η οικονομική κρίση που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει επιπτώσεις και στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα υπάρχει οικονομική κρίση στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ένα κοινό σύνολο προβλημάτων που ταλανίζουν τα σωματεία με αρνητικές οικονομικές συνέπειες για όλους. Μία κρίση σε ένα μεγάλο σύλλογο μπορεί να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα και των άλλων συλλόγων.

Βλέπουμε, από τα τελευταία στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί έχει επέλθει μια σημαντική μείωση στις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κύκλος εργασιών της παγκόσμιας μεταγραφικής δραστηριότητας των αγορών και πωλήσεων δηλαδή ποδοσφαιριστών, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012 μειώθηκε 35% περίπου σε αντίστοιχη με την περίοδο του 2011. Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει την κρίση αυτή μέσα από τις ίδιες τους τις λύσεις.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ – ΧΟΡΗΓΙΩΝ

Μια σειρά μικρών σε διάσταση προβλημάτων τα οποία παρουσιάζονταν προοδευτικά δεν είχαν εκτιμηθεί κατάλληλα από πολλές ελληνικές ομάδες με αποτέλεσμα να μην είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το ντόμινο των δυσάρεστων συνεπειών. Επεισόδια, υβριστικά συνθήματα, βία επηρέαζαν ένα μεγάλο αριθμό πολιτών που αγαπούν το άθλημα ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης με αποτέλεσμα να τους αποτρέψουν να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είτε μεμονωμένα είτε με τις οικογένειες τους.

Οι ομάδες λοιπόν πρέπει να πάρουν μια σειρά μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια του κάθε φιλάθλου αλλά και την προσέλκυση νέων στο γήπεδο. Οι Ελληνικές ομάδες έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες στον τομέα αυτό και έχουν δει αρκετά θετικά σημάδια στην αγωνιστική περίοδο που διανύουμε. Επίσης έχουν γίνει αρκετές διαμορφώσεις σε στάδια με σκοπό την άνεση και την εξυπηρέτηση.

Επιπλέον η γενικότερη οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση χορηγών από το ποδόσφαιρο και την δυσκολία ανεύρεσης νέων. Ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και μια ενιαία πολιτική για την προστασία του θεάματος και της καλύτερης προβολής του αθλήματος θα ενθαρρύνει επιδόξους χορηγούς.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ

Διοικήσεις πολλών ομάδων προχώρησαν σε δαπάνες εντυπωσιασμού μεταγραφών δυσανάλογες της οικονομικής τους ρευστότητας αναζητώντας την απόκτηση ενός ακριβοπληρωμένου ηχηρού ονόματος χωρίς να υπολογίζουν την ουσία δηλαδή τον στρατηγικό σχεδιασμό μιας ομάδας. Υπεραισιόδοξα πλάνα συμμετοχής σε κορυφαίες διοργανώσεις αποδείχτηκαν λανθασμένες από την στιγμή που δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι με συνέπεια την αύξηση των χρεών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Έξοδα για μισθούς και συμβόλαια δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε υπερβολικά ποσοστά έναντι των εσόδων έτσι ώστε μαθηματικά να οδηγούν σε υπερχρεωμένες ομάδες. Απαιτείται λοιπόν ευλαβική τήρηση του προϋπολογισμού, ισοσκελισμένα έσοδα -έξοδα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας. Από αυτές τις αρχές διέπεται η εφαρμογή του Financial Fair Play της UEFA που έχει στόχο την διατήρηση του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα θεάματος, μέσω του υγιή ανταγωνισμού και της ισονομίας. Θα πρέπει όμως εδώ να υπογραμμίσω ότι η οικονομική αυτή ισορροπία θα πρέπει να επιδιώκεται όχι μόνο από τα σωματεία της ανώτατης κατηγορίας αλλά και των υπόλοιπων κατηγοριών.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ

Οι περικοπές δαπανών από τις ακαδημίες αποτελεί μια ευκαιριακή λύση στην δεδομένη οικονομική ύφεση. Η τάση αυτή έχει περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ταλέντα που αναδεικνύουν πλέον ακόμη και μεγάλες σε εισαγωγικά ποδοσφαιρικές χώρες. Την επιφανειακή αυτή στρατηγική όμως δεν την ακολούθησαν για παράδειγμα δυο χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία παρουσιάζοντας πολύ θετικά αποτελέσματα σε συλλογικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Οι ομάδες λοιπόν θα πρέπει να επενδύσουν κατά πρώτον στην προσέλκυση νέων στο ποδόσφαιρο και κατά δεύτερον στην ανάδειξη ταλέντων μέσα από την σωστή οργάνωση των υποδομών ώστε αυτά τα ταλέντα να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Στην μικρή ή μεγάλη πορεία του καθενός μας μέσα στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή σε διάφορους τομείς που ανέλυσα παραπάνω. Ψάχναμε τις ιδανικές λύσεις για το καλό της ομάδας μας άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε όχι. Αυτή η οικονομική κρίση είναι η ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη μας, να αναλύσουμε επιτυχημένα οικονομικά μοντέλα σε ένα ευρύ διεθνή χώρο, να δημιουργήσουμε σταθερές βάσεις έτσι ώστε να μας δώσουν την δυνατότητα να επενδύσουμε στην καλύτερη προβολή του αθλήματος.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Tις εργασίες του Συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο παρακολουθεί η Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΑΕ Ατρόμητος Κάτια Κοξένογλου.