Το «παρών» στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων έδωσε ο Ατρόμητος.

«Παρών» είναι ο Ατρόμητος στην 29η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, μέσω της Αντιπροέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΠΑΕ, Κάτιας Κοξένογλου.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συγκυρία για την ECA, καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυσή της ενώ στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί και τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο το ανανεωμένο Μνημόνιο Κατανόησης των δύο πλευρών.

Η νέα, μακροπρόθεσμη συμφωνία ενισχύει τη σχέση μεταξύ της FIFA, ως του κυβερνώντος φορέα του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, και της ECA, ως του μοναδικού φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών συλλόγων. Μέσω αυτής της συμφωνίας, θα επιτρέπεται στην ECA και τη FIFA να βασιστούν στη στενή συνεργασία τους, η οποία υφίσταται από τη γέννηση της ECA πριν από 15 χρόνια, τώρα με νέα θητεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030, φέρνοντας μακροπρόθεσμη σταθερότητα στις εθνικές ομάδες, αλλά σε διασυλλογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ECA, μεταξύ άλλων στο εν λόγω μνημόνιο διευρύνεται το πρόγραμμα «Club Benefits», το οποίο προβλέπει μερίδιο στους συλλόγους από τα έσοδα των εθνικών ομάδων, ως αντάλλαγμα για την αποδέσμευση των ποδοσφαιριστών για τις υποχρεώσεις τους σε εθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα «Club Benefits», για παράδειγμα, το οποίο ιστορικά αποζημίωσε όλους τους συλλόγους που απελευθέρωσαν παίκτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν βασικό επίτευγμα του προηγούμενου Μνημονίου Συνεννόησης, θα αυξηθεί τώρα από 209 εκατομμύρια δολάρια για τα τελικά τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2018 και 2022 σε 355 εκατ. δολάρια εκατομμύρια για τα τουρνουά του 2026 και του 2030.

Στην ομιλία του, ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό το έτος είναι το πιο σημαντικό έτος στην ιστορία της ECA. Όχι μόνο σηματοδοτούμε και γιορτάζουμε τα 15 χρόνια από την ίδρυση της ECA, αλλά θα καθορίσουμε επίσης τη δομή και τη στρατηγική του οργανισμού μας για τον επόμενο κύκλο.

Στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις, έχω μιλήσει λεπτομερώς για τις πέντε στρατηγικές μας προτεραιότητες και τον τρόπο με τον οποίο τις υλοποιούμε. Ωστόσο, σήμερα θα ήθελα να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω ψηλά στον ορίζοντα. Θα ήθελα να σκεφτείτε όλοι με πολύ ευρύτερους, μεγαλύτερους και πιο τολμηρούς όρους. Ελπίζω όλοι εδώ να φύγουν από τη Βουδαπέστη συνειδητοποιώντας τις απίστευτες δυνατότητες της ECA. και πώς μπορούμε να ξεκλειδώσουμε αυτή τη δυνατότητα μαζί.

Πρώτον, σε αυτήν την επόμενη εποχή της ECA, είμαι αποφασισμένος ότι θα μας αναγνωριστεί η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ευημερίας και της διανομής για ολόκληρη την ποδοσφαιρική πυραμίδα, όχι μόνο για την ελίτ. Πρόσφατα, μετά από πολλές σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε ορισμένες ιστορικές συμφωνίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που δίνουν ακόμη περισσότερα έσοδα σε συλλόγους μέλη της ECA, σε συλλόγους που δεν είναι μέλη της ECA στην Ευρώπη και σε συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Όπως λέω πάντα, αν συνεργαστούμε και διευρύνουμε τις συμμαχίες μας, όλοι ωφελούνται».