O πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος κ. Γιώργος Σπανός παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Forza.

Το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πόσο ικανοποιημένο σας αφήνει η εικόνα και η βαθμολογική θέση του Ατρόμητου στο φετινό πρωτάθλημα της Superleague;«Ξεκινώντας το φετινό πρωτάθλημα, δεν είχαμε θέσει ως διοίκηση αυτοσκοπό την είσοδο στα play offs. Θέλανε υλοποιηθεί ένα πλάνο βάζοντας παίκτες από την Ακαδημία μας, να έχουν ενεργό ρόλο στην ομάδα και τo καταφέραμε με την συμμετοχή του Λημνιού, του Κατράνη, του Βασιλείου. Πιστεύουμε ότι η ομάδα θα τερματίσει στην πρώτη οκτάδα αλλά θεωρώ ότι η εικόνα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη».

Τι έφταιξε και ο Ατρόμητος έμεινε εκτός πλέι οφ και συγχρόνως χάθηκε και ο στόχος της διάκρισης στον θεσμό του Κυπέλλου;«Όπως σας είπα και στην πρώτη ερώτηση δεν ήταν αυτοσκοπός η είσοδος στα play off αλλά η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας και συγχρόνως να προωθηθούν παίκτες από την Ακαδημία μας. Θεωρώ ότι το πρόβλημα της ομάδας ήταν τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και σίγουρα το γεγονός ότι αλλάξαμε τρεις προπονητές που είναι ευθύνη δική μας, δεν βοήθησε ώστε να έχει η ομάδα την απαιτούμενη διάρκεια. Όσον αφορά το κύπελλο παίξαμε στα προημιτελικά με τον Ολυμπιακό. Δεν ήμασταν το φαβορί αλλά προσπαθήσαμε και ήμασταν ανταγωνιστικοί και στα δύο ματς».

Πόσο σύμφωνο σας βρίσκουν οι επερχόμενες αλλαγές στη Superleague και συγκεκριμένα στη διεξαγωγή των πλέι οφ και την μείωση των ομάδων σε 14; «Έχω ξαναπεί ότι η μείωση των ομάδων σε 14 θα πρέπει να γίνει με ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο και για να ισχύσει αυτό πρέπει να γίνει αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων. Αν δεν κλείσει η ψαλίδα στα οικονομικά, μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων σε σχέση με τις μικρότερες και δεν αποδείξουν με πράξεις οι «μεγάλοι» ότι το θέλουν αυτό, τότε πως θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όταν υπάρχουν τεράστιες οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ των εσόδων των τεσσάρων «μεγάλων» με τις υπόλοιπες ομάδες;

Πόσο εφικτή θεωρείτε την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων στην Superleague, προς όφελος των «μικρομεσαίων» και «μικρών»;«Αν οι «μεγάλοι» επιθυμούν ένα πρωτάθλημα ανταγωνιστικό θα πρέπει να αφήσουν κάτι από τα έσοδα τους προς όφελος των υπόλοιπων ομάδων. Μόνο έτσι θα κλείσει η ψαλίδα, θα μπορέσουν να ισχυροποιηθούν οι λεγόμενες μεσαίες ομάδες και να γίνει ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα»

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Superleague ο Ολυμπιακός ζήτησε αυστηρό έλεγχο στη μετοχική σύνθεση των ΠΑΕ. Ποια είναι η δική σας θέση σε αυτό το ζήτημα; «Η θέση μας είναι μια και αδιαπραγμάτευτη. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έχει εκ του νόμου τον έλεγχο και την εποπτεία όλων των ΠΑΕ. Η συγκεκριμένη επιτροπή πριν δώσει την απαραίτητη άδεια για να συμμετέχουν οι ΠΑΕ στο πρωτάθλημα ελέγχει όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι ομάδες για να συμμετέχουν στη Super League είτε αφορούν το διοικητικό κομμάτι είτε το οικονομικό. Θεσμικά το συγκεκριμένο θέμα που έχει θέσει ο Ολυμπιακός ελέγχεται από την συγκεκριμένη επιτροπή που πρέπει να κάνει με σωστό τρόπο τη δουλειά της».

Θεωρείτε πως με την Επιτροπή Εξομάλυνσης στην ΕΠΟ άλλαξαν κάποια πράγματα προς το καλύτερο σε κάποια θέματα, τα πάντα έμειναν στάσιμα, ή πηγαίνουμε προς το χειρότερο; «Θεωρώ ότι η Επιτροπή Εξομάλυνσης της ΕΠΟ στο συγκεκριμένο μεταβατικό στάδιο που ορίστηκε από την ΦΙΦΑ ήταν απαραίτητη η λειτουργία της για να φέρει μια ηρεμία στο χώρο από τις συνεχιζόμενη αντιπαλότητα των μεγάλων ομάδων. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρώ ότι υπάρχει μια φαινομενική ειρήνη στο ελληνικό πρωτάθλημα, η επιτροπή χειρίστηκε κάποια θέματα με πολύ σωστό τρόπο»

Ο Ατρόμητος έχει αποσύρει οριστικά την εμπιστοσύνη του στην ΚΕΔ (σύμφωνα με όσα δηλώσατε μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΚ) και τους κυρίους Κουκουλάκη – Τριτσώνη, ή θα δώσει μία ακόμη ευκαιρία; «Ο Ατρόμητος έχει δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία στο φετινό πρωτάθλημα διότι σε συγκεκριμένα παιχνίδια του υπήρξε αλλοίωση αποτελεσμάτων από λανθασμένες αποφάσεις Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών. Η συγκεκριμένη δήλωση είχε να κάνει στο εξής: Στην επαφή που είχαμε με τα μέλη της ΚΕΔ δεσμεύτηκαν στις αρχές Ιανουαρίου απέναντι μου ότι ο Ατρόμητος θα παίρνει στο γήπεδο αυτό που δικαιούται, δηλαδή το «50-50» και ότι κάποιοι διαιτητές που είχαν προκαλέσει θα μείνουν στο ψυγείο, πράγμα το οποίο δεν είδαμε. Άρα θεωρώ ότι η επιτροπή ήταν ανακόλουθη απέναντι μας».

Εχετε καταλάβει πως οι μεγάλες ομάδες θέλουν ένα πρωτάθλημα των τεσσάρων με τους υπόλοιπους σε ρόλο κομπάρσου; «Όχι δεν μπορώ να το πω αυτό, δεν μπορώ να τους βάλω όλους στην ίδια μοίρα. Ειδικά ο ΠΑΟΚ έχει βοηθήσει δίνοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό ως χορηγία στη Super Leauge. Aπλώς θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι για να δυναμώσει το πρωτάθλημα και να έχουμε πιο ανταγωνιστικό προϊόν θα πρέπει να κλείσει η χαώδης οικονομική απόσταση που μας χωρίζει».

Πώς βλέπετε τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ;… Ποια είναι η άποψή σας για την υποψηφιότητα του κυρίου Γραμμένου;… Θα στηρίξετε την υποψηφιότητά του; «Οι εκλογές είναι απαραίτητες, να γίνουν. Τον κύριο Γραμμένο προσωπικά δεν τον γνωρίζω, θα ακούσω τις ιδέες του και τις απόψεις του για το ποδόσφαιρο. Θα δω ποιους ανθρώπους έχει μαζί του και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να τον στηρίξω εάν η φιλοσοφία του είναι μια και αδιαπραγμάτευτη: Να έχουμε ένα καθαρό και κρυστάλλινο ποδόσφαιρο με αρχές και αξίες».

Πόσο αναγκαία θεωρείτε την είσοδο νέων – άφθαρτων προσώπων στο χώρο του ποδοσφαίρου; «Νομίζω ότι είναι αναγκαία η είσοδος των νέων και άφθαρτων, αλλά συγχρόνως να έχουν την τεχνογνωσία γιατί το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει πολύ και πρέπει να έχουν γνώσεις για να βοηθήσουν τον χώρο».

Στο πλαίσιο των συζητήσεων με τον Ιβάν Σαββίδη για την μεταγραφή του Λημνιού, να υποθέσουμε πως υπήρξε μεταξύ σας κουβέντα και για τα θέματα της αναδιάρθωσης στην Superleague καθώς και των εκλογών στην ΕΠΟ; «Όχι δεν είχαμε τέτοια κουβέντα. Η συζήτηση μας ήταν πάνω στις γενικές μας αρχές και αντιλήψεις. Κι εκείνος θέλει ένα καθαρό και υγιές ποδόσφαιρο. Δεν κάναμε δηλαδή καθόλου κουβέντα για εκλογές και υπόλοιπα θέματα».

Εκτός από τον ΠΑΟΚ, για την απόκτηση του Λημνιού, υπήρξε εκδήλωση επίσημου ενδιαφέροντος και από άλλη ομάδα; «Γνωρίζουμε ότι τον συγκεκριμένο παίκτη τον παρακολουθούσαν όχι μόνο ομάδες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ο ΠΑΟΚ κινήθηκε πιο γρήγορα από όλους και από την στιγμή που κάλυψε τις απαιτήσεις μας, τον απέκτησε».

Πολλοί λένε πως τα χρήματα (βλ. 900.000 ευρώ συν ποσοστό μεταπώλησης) είναι πολλά για έναν 18χρονο παίκτη; Το δικό σας σχόλιο; «Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ πήρε ένα παίκτη με προοπτική και αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε αν είναι πολλά ή λίγα γιατί αν έχει την εξέλιξη που πρέπει και παίξει στον ΠΑΟΚ θεωρώ ότι η τιμή του παίκτη θα εκτοξευτεί και ο ΠΑΟΚ μελλοντικά θα έχει τεράστια οφέλη».

Τι γεύση σας άφησαν οι συνομιλίες με τον Ιβάν Σαββίδη;… Με βάση την πολύχρονη εμπειρία σας στον χώρο του ποδοσφαίρου, θεωρείτε πως ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δύναται να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας εποχής στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου;«Ο ΠΑΟΚ είναι ένας ισχυρός πόλος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις συνομιλίες μου είδα ένα άνθρωπο που του αρέσει ένα ποδόσφαιρο καθαρό και υγιές και έχει το όραμα και τη φιλοδοξία να κερδίσει τίτλους με τον ΠΑΟΚ».

Πόσο δύσκολο είναι να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου και να πάρουν αποφάσεις με γνώμονα την ανάπτυξη του προϊόντος και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα;«Έχει φανεί στην πράξη ότι είναι πολύ δύσκολο, γιατί νομίζω ότι πίσω από το ποδόσφαιρο κρύβονται και επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχουμε δει ότι οι κόντρες έχουν περάσει πλέον μεταξύ τους σε άλλο επίπεδο με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην σύγκλιση απόψεων».

Υπάρχουν συμμαχίες και…λυκοφιλίες μεταξύ των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, ή πρόκειται για θεωρίες συνομωσίας που χρησιμεύουν μόνο για λαϊκή κατανάλωση;«Στο ποδόσφαιρο και κατά το παρελθόν υπήρχαν λυκοφιλίες και οι συμμαχίες ήταν πρόσκαιρες. Το έχω διαπιστώσει σε όλη τη διαδρομή μου ότι οι συμμαχίες είναι περιστασιακές».

Ο Γιώργος Σπανός θα συνεχίσει ακούραστα και τα επόμενα χρόνια στην ΠΑΕ Ατρόμητος, ή για όλες τις θητείες φτάνει κάποτε το πλήρωμα του χρόνου; «Για όλα τα πράγματα φθάνει σίγουρα το πλήρωμα του χρόνου, απλώς έχω ως στόχο όταν θα φύγω να μην αφήσω συντρίμμια και καμένη γη αλλά έναν σύλλογο με αξίες και οικονομικά αυτάρκη».

Τι έχετε κερδίσει και τι έχετε χάσει από την πολύχρονη ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο; «Έχω χάσει πάρα πολύ χρόνο και πάρα πολλά χρήματα, έχω στερήσει πολύ χρόνο από την οικογένεια μου. Όμως γεννήθηκα μέσα στο ποδόσφαιρο, από μικρός είμαι σε αυτό, αποτελεί λοιπόν για εμένα η ασχολία μου ένα τρόπο ζωής».

Εχετε φανταστεί ποτέ τον εαυτό σας ιδιοκτήτη μιας μεγάλης ελληνικής ομάδας;  «Όχι δεν το έχω φανταστεί γιατί με αρέσει να ξεκινάω από χαμηλά όπως είχα ξεκινήσει με τη Χαλκηδόνα. Το 2005 κάναμε συγχώνευση με τον Ατρόμητο και είμαι ευχαριστημένος διότι η δική μου ομάδα ο Ατρόμητος απολαμβάνει την αναγνώριση από τον κόσμο του ποδοσφαίρου πως είναι μια σοβαρή ομάδα που υπηρετεί αρχές και αξίες».