Κάθε ομάδα διαθέτει διαφορετικά εργαλεία και γρανάζια για να καταφέρει να έχει την καλύτερη απόδοση μέσα στο γήπεδο. Ένα από αυτά τα γρανάζια του τεχνικού επιτελείου είναι και ο αναλυτής αγώνων.

Στον Ατρόμητο τη θέση του αναλυτή κατέχει από το 2015 ο Γιάννης Αντωνόπουλος, ένας «αφανής ήρωας» και πραγματικός εργάτης όλων των προηγούμενων χρόνων στο κομμάτι της αγωνιστικής ανάλυσης ομάδας και αντιπάλων.

Το atromitosfc.gr μίλησε με τον Γιάννη για τη δουλειά του στην ομάδα σκιαγραφώντας το επάγγελμα του, τις δυσκολίες του αλλά και το κλίμα που επικρατεί στον Ατρόμητο.

Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου δεν γνωρίζει πολλά πράγματα για την δουλειά σας. Μιλήστε μας με δυό λόγια για αυτά που κάνετε.

Το αντικείμενο της δουλειάς μου στην Ομάδα έχει να κάνει με το Performance Analysis, δηλαδή την παρατήρηση, την καταγραφή και την ανάλυση των δεδομένων μέσα στον αγωνιστικό χώρο (Αγώνας ή Προπόνηση).

Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και χρησιμοποιώντας σύγχρονα συστήματα ανάλυσης και κωδικοποίησης παρέχω αξιόλογες και λεπτομερείς πληροφορίες στο προπονητικό επιτελείο και στους ποδοσφαιριστές που αφορούν την αγωνιστική συμπεριφορά της αντίπαλης ομάδας αλλά και της δικής μας.

Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεται στους ποδοσφαιριστές αυτά αναλύετε;

Καθόλου δύσκολο θα έλεγα.

Οι ποδοσφαιριστές μας είναι ενήμεροι των νέων τεχνολογιών στο ποδόσφαιρο και θα έλεγα ότι ζητούν και οι ίδιοι την ανάλυση της απόδοσης τους (ατομικά στατιστικά και video) αλλά και την πληροφόρηση για τον αντίπαλο.

Πόσες ώρες την ημέρα/εβδομάδα αφιερώνεται μάξιμουμ στην ανάλυση αγώνων;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών για την ανάλυση των αγώνων είτε της ομάδας μας, είτε του αντιπάλου.

Σίγουρα είναι πάρα πολλές οι ώρες γιατί κάποιους αγώνες θα τους δω και περισσότερες από μια φορά. Φυσικά η ανάλυση δε περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση των αγώνων, αλλά και στην ανάλυση των στατιστικών που θα δώσουν επιπλέον πληροφόρηση στο προπονητικό επιτελείο και στους ποδοσφαιριστές.

Επομένως δεν υπάρχει το κλασσικό οχτάωρο στην δουλειά μας και όλα εξαρτώνται από την αγωνιστική περίοδο στην οποία βρίσκεται η ομάδα μας.

ga2224264

Πόσο δύσκολο είναι όταν υπάρχουν συνεχόμενοι αγώνες να ανταπεξέλθετε;

Οι συνεχόμενοι αγώνες τα τελευταία χρόνια είναι στην καθημερινότητα της ομάδας μας, αφού εκτός από το πρωτάθλημα συμμετέχει ενεργά και στο κύπελλο Ελλάδος αλλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει δυσκολία, πάρα μόνο πίεση χρόνου να γίνουν όλες οι απαραίτητές ενέργειες στο κομμάτι της ανάλυσης και να έχουν την σωστή πληροφόρηση το προπονητικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές.

Στην περίπτωση των συνεχόμενων αγώνων λοιπόν η μόνη διαφορά αφορά το γραφείο μου το οποίο δεν βρίσκεται μόνο στο προπονητικό κέντρο αλλά και στο λεωφορείο, στο αεροπλάνο, στα ξενοδοχεία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα στην ομάδα;

Από την πρώτη στιγμή τον Οκτώβριο του 2015 που ήρθα στον Ατρόμητο, κατάλαβα ότι βρίσκομαι σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ομάδα με υγεία σε όλα τα τμήματά της.

Ο πρόεδρος κ. Σπανός και ο Τεχνικός Διευθυντής κ. Αγγελόπουλος έχουν φροντίσει να μην λείπει τίποτα από την ομάδα σε όλους τους τομείς και φυσικά στο κομμάτι το δικό μου, της ανάλυσης και να λειτουργούμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οπότε θα έλεγα ότι το κλίμα είναι εξαιρετικό και έχει συντελέσει ώστε να έχω άψογη συνεργασία με όλους τους προπονητές που εργάστηκαν στην ομάδα και νιώθω πολύ τυχερός που εργάζομαι σε ένα τέτοιο club.