Ο Γιάννης Αγγελόπουλος μιλάει στο gazzetta.gr για όλα όσα ζει ο ίδιος στον Ατρόμητο, αλλά και η ομάδα του Περιστερίου τα τελευταία χρόνια.

Δίπλα στη λέξη σταθερότητα θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται το όνομα του Γιάννη Αγγελόπουλου! Ο τεχνικός διευθυντής του Ατρόμητου, βρίσκεται σε αυτή τη θέση εδώ και 12 χρόνια κι είναι ένας από τους μακροβιότερους παράγοντες τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά μετρά επιτυχίες.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Γιώργος Σπανός του έχει δώσει τα… κλειδιά της ομάδας και κάθε χρόνο λειτουργεί με την απόλυτη εμπιστοσύνη του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ. Άλλες φορές (τις περισσότερες) οι κινήσεις του είναι εξαιρετικές, αλλά υπάρχουν και φορές (οι λιγότερες) που κάτι δεν πάει καλά… Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο Γιάννης Αγγελόπουλος είναι πραγματικά ο… εγκέφαλος του Ατρόμητου εδώ και πολλά χρόνια!

Ο τεχνικός διευθυντής των Περιστεριωτών κάνει… ποδαρικό στο gazzetta.gr με μια special συνέντευξη, όπου μιλάει για όλους και για όλα.

1. ΝΤΑΜΙΡ ΚΑΝΑΝΤΙ

Η κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να μην αρχίσει από την έλευση του Νταμίρ Κάναντι το καλοκαίρι του 2017. Ο Γιάννης Αγγελόπουλος, γυρνάει τον χρόνο πίσω όταν έφερε τον Αυστριακό στην Ελλάδα και στον Ατρόμητο, αλλά και στο περσινό καλοκαίρι που κατάφερε να τον κρατήσει στο Περιστέρι.

Ο Νταμίρ Κάναντι είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα πρόσωπα του 2018. Θέλετε να μας πείτε πως φτάσαμε στο σημείο να τον φέρετε στην Ελλάδα και στον Ατρόμητο;

«Ήταν ξαφνικό, αποχώρησε ο Πίντο και προέκυψε η εξέλιξη αυτή. Δεν είχαμε καν εναλλακτικές, γιατί ήδη είχαμε ξεκινήσει μαζί του τον μεταγραφικό σχεδιασμό, αλλά ενεργοποίησε μια οψιόν που είχε με αποτέλεσμα μια εβδομάδα πριν την έναρξη της προετοιμασίας να αποχωρήσει και να πάει στην Σταντάρ. Ήταν λίγο στενάχωρο αυτό, αλλά μας βοήθησε πάρα πολύ το πολύ καλό όνομα της ομάδας, η φερεγγυότητα της διοίκησης, οι εγκαταστάσεις και άμεσα κατακλύστηκε το mail μου από διάφορες προτάσεις. Μάλλον από ένστικτο η πρώτη περίπτωση που κοίταξα να εξετάσω ήταν του κύριου Κάναντι. Βλέποντας αυτά που έχει πετύχει, ήταν πολύ ελκυστικό το πρότζεκτ. Ήταν ένας προπονητής που ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, με την Άλταχ να είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα, την οποία έφτασε από την Δ’ Εθνική στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα είδα πολλά παιχνίδια της Άλταχ. Ήταν ξεκάθαρα ομάδα προπονητή, χωρίς να έχει ποδοσφαιριστές με εξαιρετική ποιότητα, είχαν πλάνο στο παιχνίδι τους, ακολουθούσαν κατά γράμμα την τακτική του προπονητή τους. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η πολύ μεγάλη εναλλαγή των συστημάτων και δεν εννοώ από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Είδα να αλλάζει δυο και τρεις φορές σύστημα, κάτι πολύ δύσκολο να αφομοιωθεί από τους ποδοσφαιριστές και το υπηρετούσαν πάρα πολύ πιστά. Έτσι ξεκίνησε, μίλησα με τον μάνατζερ του, αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ήμασταν μέσα στη κρίση, τα ακούσματα για την Ελλάδα και για το ποδόσφαιρο δεν ήταν και τα καλύτερα, κάποια στιγμή έδειξε πως δεν μπορεί να προχωρήσει. Προσπάθησα πάρα πολύ, αυτό που είχα σαν σκοπό ήταν να τον πείσω να έρθει να κάνουμε μια κουβέντα από κοντά, να μας γνωρίσει, να δει τις εγκαταστάσεις μας και θεωρούσα πως αν το πετυχαίναμε αυτό θα είχαμε πολλές πιθανότητες να τον πείσουμε. Μετά από αρκετή προσπάθεια, τα καταφέραμε, ήρθε και από εκεί και πέρα η συνέχεια είναι γνωστή. Θεωρώ πως πάρα πολύ εύκολα από εκεί και πέρα καταφέραμε να τον πείσουμε, είδε πράγματα που δεν περίμενε να δει και η επαφή η δική μου, αλλά και του προέδρου τον έκαναν να αποδεχτεί την πρότασή μας».

Αυτό τον ενάμιση χρόνο έχει καταφέρει να κάνει το όνομά του και πάλι μεγάλο, καθώς είχε χαλάσει μετά το πέρασμά του από την Ραπίντ. Πόσο δύσκολο θα είναι για τον Ατρόμητο να τον κρατήσει το καλοκαίρι στο… τιμόνι του;

«Δύσκολο ήταν και μετά την περσινή σεζόν που κάναμε, πάλι πολλοί θεωρούσαν πως είναι λίγες οι πιθανότητες. Είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος ο κύριος Κάναντι, δεν ζαλίζεται από ονόματα διαφόρων ομάδων, θέλει και ψάχνει συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας και συνεργασίας με τους ανθρώπους που θα επιλέξει να συνεργαστεί. Έχει πολύ υψηλά στάνταρ και θεωρώ πως και φέτος έχουμε τις πιθανότητές μας. Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένος, το δείχνει και το λέει σε καθημερινή βάση, μακάρι η ομάδα να πετύχει πράγματα όπως και πέρσι και να μας δυσκολέψει ξανά. Αυτό θα σημαίνει πως θα έχει πετύχει και πάλι ο Ατρόμητος, θα έχει πετύχει σημαντικά πράγματα όπως και πέρσι, κι ας κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της παραμονής του κόουτς».

2. ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Στη συνέχεια η κουβέντα μας πήγε στις μεταγραφές. Ο βασικός ρόλος του Γιάννη Αγγελόπουλου είναι οι μεταγραφές, όπου κάθε καλοκαίρι και κάθε Ιανουάριο δεν σταματά να μιλά στα τηλέφωνα και να… τρέχει να κλείσει παίκτες. Ο τεχνικός διευθυντής του Ατρόμητου, αναφέρεται στο δύσκολο έργο που έχει να πείσει ποδοσφαιριστές να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ ξεκαθαρίζει πως δύσκολα θα υπάρξει μεταγραφή τον Γενάρη αν δεν υπάρξει κάποια παραχώρηση.

Αν για έναν προπονητή είναι δύσκολο, όπως μας είπατε, να πάρει την απόφαση να δουλέψει στην Ελλάδα, στο κομμάτι των μεταγραφών πόσες δυσκολίες συναντάτε;

«Υπάρχει μια δυσκολία, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας οπότε κι εκείνο έχει επηρεαστεί πάρα πολύ, έχουν συμβεί κι αρκετά πράγματα στον χώρο του ποδοσφαίρου που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Εγώ είμαι τυχερός γιατί εργάζομαι σε μια ομάδα με διοικητική σταθερότητα, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό σε οικονομικά δεδομένα για κανένα ποδοσφαιριστή, προπονητή ή κάθε άνθρωπο που εργάζεται στον Ατρόμητο, κάτι πολύ σημαντικό για κάθε επαγγελματία. Έχει άριστες εγκαταστάσεις που για μένα πρέπει να είναι ακόμα πιο σημαντικό για κάθε επαγγελματία, είτε είναι προπονητής, είτε ποδοσφαιριστής, είτε στο επιτελείο του προπονητή. Αυτά τα έχουμε σε πολύ ψηλό βαθμό και κάνει πιο εύκολο και το δικό μου έργο. Υπάρχει μια αξιολόγηση, δεν είναι εύκολο, χρειάζεται και τύχη στις μεταγραφές. Τους βλέπουμε αρκετές φορές, προσπαθούμε να τους βλέπουμε και λάιβ, τους αναλύουμε πάρα πολύ και με την βοήθεια του αναλυτή μας σε διάφορα κομμάτια κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες για τον χαρακτήρα του, αυτός είναι απαράβατος κανόνας και για μένα και για τον προπονητή. Θέλουμε ο παίκτης που θα έρθει πρώτα απ’ όλα να έχει τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στην οικογένεια της ομάδας. Όπως είπα και πριν, και με την βοήθεια της τύχης, τις περισσότερες φορές τα έχουμε καταφέρει».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πολλοί έλεγαν πως ο Ατρόμητος θα αποδυναμωθεί θεωρώντας σίγουρο πως δεν θα κρατήσει κανέναν από τους δανεικούς. Τελικά κατάφερε να κρατήσει τους τρεις από τους πέντε. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό για εσάς;

«Το να πάρουμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές στο ξεκίνημα των δανεισμών, θα έλεγα ότι ήταν αρκετά εύκολο γιατί δεν ήταν παιδιά που είχαν αγωνιστεί. Ο Χατζησαΐας είχε αρκετή αποχή, ο Γιαννούλης είχε ένα πέρασμα από την Κύπρο που δεν ήταν και το καλύτερο και με τον Ουάρντα η περίπτωσή του ήταν γνωστή όταν τον πήραμε. Βέβαια τα παιδιά βρήκαν καλές συνθήκες, τους πιστέψαμε, σκύψαμε από πάνω τους γιατί οι ποδοσφαιριστές πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωποι και πρέπει να τους αγγίξεις και σε κάποιες ευαίσθητες χορδές. Με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια κι από την δική τους πλευρά, έκαναν μια εξαιρετική χρονιά. Το εύκολο έργο του καλοκαιριού, έγινε πάρα πολύ δύσκολο το επόμενο καλοκαίρι. Για τον Ανδρέα (σ.σ. Γιαννιώτη) η ομάδα επωφελήθηκε γιατί πήρε κάποια χρήματα και στην ουσία έγινε μια πώληση στον Ολυμπιακό, τα οποία έδωσε στον Ρισβάνη κι απέκτησε τα δικαιώματά του. Τόσο για τον Χατζηισαΐα, όσο και για τον Γιαννούλη ήταν εξίσου δύσκολα και προτάσεις είχαν από αρκετές ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ο δεύτερος ακούστηκε έντονα πως θα γυρίσει στον ΠΑΟΚ, αλλά έπαιξε ρόλο και η επιθυμία των παιδιών με αποτέλεσμα να καταφέρουμε έστω κι αρκετά δύσκολα να επεκτείνουμε για ακόμα μια χρονιά τον δανεισμό του Χατζηισαΐα και να συνεχιστεί ο δανεισμός του Γιαννούλη που ήταν διετής.».

Θα κάνετε εκ νέου προσπάθεια το καλοκαίρι ή θεωρείτε πως δεν υπάρχει λόγος καθώς θα είναι κάτι ακατόρθωτο να συμβεί;

«Σαφώς και είναι πιο δύσκολο, θα κάνουμε βεβαίως την προσπάθειά μας, αλλά δουλεύουμε ήδη κάποιες εναλλακτικές. Μέσα στη σεζόν προσπαθούμε να βρίσκουμε εναλλακτικές, γιατί γνωρίζουμε πως μετά από τέτοιες χρονιές δεν είναι εύκολο κάποιοι ποδοσφαιριστές να συνεχίζουν, βέβαια αυτό είναι και πρόθεση της ομάδας. Αυτό σημαίνει υγεία, χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν φτιάχνουμε καριέρες είτε είναι ποδοσφαιριστών, είτε προπονητών, είτε γυμναστών! Ξέρετε ό,τι σε όλα τα κλιμάκια έχει κάνει μεταγραφές ο Ατρόμητος, από ποδοσφαιριστές μέχρι κι αναλυτές. Αυτό μας χαροποιεί κι εμάς ιδιαίτερα, είναι το σημαντικό για κάθε ομάδα, ειδικά του βεληνεκούς του Ατρόμητου, να κάνει μεταγραφές να έρχονται έσοδα για να μπορεί η ομάδα να είναι αυτόνομη και να λειτουργεί όπως λειτουργεί.».

Πριν έρθει ο Κουλούρης στην ομάδα, έφυγαν από αυτή 30 περσινά γκολ, μαζί με την φυγή των Ουάρντα, Ντάουντα και Ντιγκινί. Πόσο δύσκολο ήταν να το διαχειριστείτε αυτό;

«Αυτό ήταν κάτι που μας προβλημάτιζε. Δεν είναι εύκολο να χάσεις 30 γκολ, βέβαια ο καθένας έφυγε για τους λόγους του. Πρόκειται για τρία παιδιά που βοήθησαν πάρα πολύ την ομάδα, ψαχτήκαμε πάρα πολύ με τον κόουτς, εκείνος από την αρχή της προετοιμασίας, θεώρησε πως πρέπει να αλλάξουμε λίγο και το στυλ του παιχνιδιού μας, κάτι που έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Με την έλευση του Κουλούρη και την αλλαγή του συστήματος και ζητώντας πλέον διαφορετικά πράγματα από τους ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, έχουμε καταφέρει όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Η ομάδα μόνο με την Ξάνθη και τον Παναθηναϊκό δεν σκόραρε. Με την πρώτη ήταν το μόνο παιχνίδι που δεν είχε φάσεις, ενώ με τον Παναθηναϊκό είχαμε δυο δοκάρια, ένα χαμένο πέναλτι, νομίζω πως το έχουμε ξεπεράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο προπονητής δούλεψε πάνω σε διάφορα κομμάτια, αυτό είναι το σημαντικό. Η ομάδα φέτος κάνει διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανε πέρσι».

Η πιο δύσκολη μεταγραφή που πετύχατε;

«Είναι αρκετές οι δύσκολες μεταγραφές. Και του Ούμπιδες ήταν δύσκολη που βρισκόταν στην Αργεντινή και είχαμε αυτή την διαφορά της ώρας, ενώ υπήρχαν κι άλλες ομάδες. Του Ναπολεόνι ήταν αρκετά δύσκολη, του Μπαζίνσκι ήταν δύσκολη… Είναι αρκετές, του Ιτάνζ, του Λε Ταλέκ… Όλες οι μεταγραφές έχουν δυσκολίες, αλλά κάποιες πρέπει να τις δουλέψεις πάρα πολύ. Είναι αρκετά παιδιά που πριν ανακοινωθούν ή συμφωνήσουν έχουν κάνει ιγκόγκνιτο ταξίδια στην Ελλάδα, έχουμε μιλήσει από κοντά, έχουν δει τις συνθήκες, είναι αρκετά δύσκολες οι μεταγραφές.».

Δεν υπάρχει δηλαδή μια μεταγραφή που σας πείσμωσε να την πετύχετε ενώ οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος σας;

«Στον Ναπολεόνι είχα πεισμώσει πολύ, αλλά και στις υπόλοιπες έδειχνα τον ίδιο ζήλο δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά σε όλες τις μεταγραφικές κινήσεις, όταν αποφασίζω πως θέλω κάποιον ποδοσφαιριστή κι αρχίζω διαπραγμάτευση, πεισμώνω, μου βγαίνει ο εγωισμός μου και προσπαθώ παρ’ όλες τις δυσκολίες που θα συναντήσω να πετύχω την μεταγραφή αυτή.».

Την χειμερινή μεταγραφική περίοδο τι να περιμένουμε από τον Ατρόμητο;

«Κάναμε μια κουβέντα με τον κόουτς. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός για κάποια κίνηση τώρα. Θεωρεί πως έχουμε ένα ευέλικτο ρόστερ κι επειδή ξέρει κι εκείνος ότι είναι δύσκολος μήνας ο Ιανουάριος σε θέμα προσαρμογής, θεωρεί πως αν δεν βρεθεί κάτι εξαιρετικό που θα μας δοθεί η δυνατότητα να τον έχουμε και για την επόμενη σεζόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι. Αν βρεθεί κάτι που θα ελοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί αν δεν κάνουμε τώρα την κίνηση, φυσικά και θα κάνουμε. Αν δεν υπάρξει κάποια αποχώρηση ποδοσφαιριστή με μεταγραφή, δύσκολα θα κάνουμε κάτι.».

3. Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΝΤΣΟΝ ΚΙ Ο ΓΚΟΛΕΑΔΟΡ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Δύο ποδοσφαιριστές που έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα για διαφορετικούς λόγους είναι οι Μάντσον και Κουλούρης. Ο πρώτος, ήρθε στην Ελλάδα ως άγνωστος και ήδη ακούγεται έντονα το όνομά του για πολλές ομάδες, ενώ ο δεύτερος πήγε στον Ατρόμητο ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ και φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ. Ο Γιάννης Αγγελόπουλος, μας εκμυστηρεύτηκε και το πότε αποφάσισε πως θα προσπαθήσει να πάρει τον Κουλούρη στον Ατρόμητο και την αφορμή που του έδωσε ο Νταμίρ Κάναντι.

Μία από τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που… μοιάζουν με αυτή του Κάναντι, είναι του Μάντσον. Άγνωστος, που ήρθε στην Ελλάδα κι έχει πολλά βλέμματα πλέον πάνω του. Πως φτάσατε στην απόκτησή του;

«Η ιδιαιτερότητα με τον Μάντσον ήταν πως τον είχαμε παρακολουθήσει από την προηγούμενη σεζόν. Είχε συμβόλαιο, μια γεμάτη σεζόν την προηγούμενη χρονιά από το καλοκαίρι που ήρθε, δεν μπορούσαμε καν να τον προσεγγίσουμε και εκείνη η σεζόν ήταν προβληματική, δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής κι εκεί θεώρησα πως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Το ρίσκο που πήρα ήταν πως είχε τρεις με τέσσερις μήνες αγωνιστικής απραξίας, αλλά ποντάραμε πολύ πως είχαμε μπροστά μας καλοκαιρινή προετοιμασία, την πολυτέλεια των φιλικών και πιστέψαμε ό,τι είναι σε πολύ καλή ηλικία και με την υποδομή που είχε και τις γεμάτες προηγούμενες χρονιές, θα μπορούσε να έρθει και πάλι στο επιθυμητό στάδιο φυσικής κατάστασης. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, αλλά κι εκεί όπως είπαμε θέλει τύχη, γιατί είναι και καταπληκτικό παιδί, καλός οικογενειάρχης, τον αγαπάνε όλοι μέσα στην ομάδα και αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο.».

Το καλοκαίρι φέρατε στην ομάδα τον Κουλούρη που είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Περιμένατε κάτι τέτοιο;

«Κάποια στιγμή πέρσι, σε ανύποπτο χρόνο, γιατί κάθε φορά αναλύουμε τον αντίπαλο πριν παίξουμε με κάθε ομάδα. Στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, ο Πρίγιοβιτς είχε κάποιες υποχρεώσεις με την Εθνική του και ακουγόταν πως θα παίξει ο Κουλούρης, όπως κι έπαιξε. Όταν συζητάγαμε με τον κόουτς και λέγαμε πως μπορεί να λείψει ο Πρίγιοβιτς που σαφέστατα είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, εκείνος είπε “αν θα παίξει ο Κουλούρης μας κάνει εξίσου δύσκολο το έργο, γιατί είναι ένας παίκτης κινητικός, έχει αίσθηση του γκολ, για εμένα δεν αλλάζει κάτι ο βαθμός δυσκολίας είναι ο ίδιος”. Από τότε πήρα το στίγμα πως του αρέσει. Είδα μια πολύ μεγάλη διαφορά του Κουλούρη από το πριν πάει στην Ανόρθωση και στο πως γύρισε από εκεί. Έγινε πιο ώριμος και η αλήθεια είναι πως μ’ άρεσαν πάρα πολλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του. Τον πιστεύαμε πάρα πολύ, ήταν η πρώτη μας επιλογή για την θέση του επιθετικού, περιμέναμε πάρα πολύ, περιμέναμε να κάνει το πρώτο στάδιο προετοιμασίας με τον ΠΑΟΚ. Βέβαια είχαμε δίαυλο επικοινωνίας, είχα μιλήσει πάρα πολλές φορές μαζί του και με τον εκπρόσωπό του, τον κ. Κουτσολιάκο, ενώ κάποια στιγμή τον έφερα σε επαφή και με τον κόουτς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να ακούσει την άποψη του προπονητή, εκείνος του μίλησε, είναι πάρα πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι. Δεν νομίζω πως είχε κάποιες αντιρρήσεις κι ενστάσεις ο Ευθύμης, αλλά νομίζω πως και το τελευταίο τηλέφωνο με τον προπονητή τον έκανε να επισπεύσει κι εκείνος και να έρθει γρήγορα στην ομάδα.».

4. Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΠΡΕΣΤ

Το καλοκαίρι που πέρασε, είχαμε όμως και μια δύσκολη στιγμή για τον Ατρόμητο. Τα παιχνίδια με την Ντινάμο Μπρεστ, δεν πήγαν όπως τα περίμεναν όλοι στους Περιστεριώτες, με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας να παραδέχεται πως ήταν μια αποτυχία, αλλά και πως φοβήθηκε ό,τι αυτός ο αποκλεισμός θα επηρέαζε για αρκετό καιρό την ομάδα, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Θα σας γυρίσω στο καλοκαίρι και στα προκριματικά με την Ντινάμο Μπρεστ. Πόσο επίπονος ήταν ο αποκλεισμός αυτός για την ομάδα;

«Ήταν πολύ μεγάλη αποτυχία αυτό που συνέβη. Όλοι μας ήμασταν έτοιμοι να πανηγυρίσουμε μια πρόκριση, έπρεπε να πανηγυρίσουμε αυτή την πρόκριση! Δεν νοείται ομάδες σαν την Μπρεστ να μας αφήνουν εκτός Europa League. Θεωρώ πως δεν πήγε κάτι καλά στην νοοτροπία μας στο πρώτο παιχνίδι. Δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές πως θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι στο Μπρεστ. Υπήρχε κι Έλληνας ποδοσφαιριστής στους Λευκορώσους που γνώριζε και τις δυνατότητες του Ατρόμητου και της ομάδας του κι έχριζε αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ατρόμητο, έλεγε πως θα περάσει εύκολα ο Ατρόμητος. Ο Γκορμπούνοφ μας έλεγε το ίδιο, πως δεν μπορεί αυτή η ομάδα να αφήσει εκτός τον Ατρόμητο. Ίσως όλα αυτά μας επηρέασαν και δεν μπορέσαμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν πως αν δεν αγωνιστείς δεν μπορείς να πετύχεις κάτι και ήρθε ένας οδυνηρός αποκλεισμός. Βέβαια, προσπαθήσαμε όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται να κρατήσουμε κάτι θετικό από αυτό τον αποκλεισμό, μετά από πολλές συζητήσεις… Η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα ό,τι θα αργήσουμε να το ξεπεράσουμε, όπως κάποτε συνέβη με το Σαράγεβο, αλλά ευτυχώς η ομάδα έδειξε αντανακλαστικά, κάναμε μια νίκη στο Αγρίνιο κι από εκεί η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της μέχρι και τώρα. Αλλά αυτός ο αποκλεισμός μας πείσμωσε και μας έκανε να πούμε πως και του χρόνου τέτοια εποχή πρέπει να είμαστε στο Europa League».

Θεωρείτε, βλέποντας και την κλήρωση στη συνέχεια των προκριματικών, πως χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία πέρσι το καλοκαίρι;

«Αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το να αποδεχτούμε πως αποκλειστήκαμε. Ειδικά όταν είδαμε πως θα βρίσκαμε τον Απόλλωνα Λεμεσού, ξέραμε πως θα είχαμε πολλές πιθανότητες παρά το γεγονός πως έχει αγωνιστεί στο Europa League τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν ήταν το φόβητρο. Αυτό έκανε ακόμα πιο πικρό τον αποκλεισμό μας.».

5. Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΠΑΝΟ

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε και για τα 12 χρόνια που βρίσκεται στον Ατρόμητο, αλλά και για την σχέση του με τον Γιώργο Σπανό. Επίσης, μας αποκάλυψε πως όλα αυτά τα χρόνια είχε προτάσεις από άλλες ομάδες, τις οποίες όμως απέρριψε κι εύχεται μέχρι να αποχωρήσει από τους Περιστεριώτες η ομάδα να έχει καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της. Την συμμετοχή στους ομίλους του Europa League και μια κατάκτηση Κυπέλλου…

Βρίσκεστε 12 χρόνια στον Ατρόμητο, όλα αυτά τα χρόνια πως είναι στην ομάδα;

«Τον πρώτο χρόνο είχα διαφορετικό ρόλο στην ομάδα. Είχα έρθει με την ειδικότητα του team manager, αυτό που κάνει τώρα ο Νίκος (σ.σ. Λαζαρίδης). Στο σημείο αυτό θέλω να ανοίξω μια παρένθεση και να πω πως ο Νίκος έχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτό τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην ομάδα. Είναι ένα αξιόλογο παιδί, είναι εργασιομανής, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αποδυτήρια, τον σέβονται πάρα πολύ οι ποδοσφαιριστές κι όσοι εργάζονται στον Ατρόμητο και έχει μεγάλο μερίδιο επιτυχίας σε όσα έχει πετύχει η ομάδα αυτό τον ενάμιση χρόνο. Βέβαια έχει πετύχει και πολλά πράγματα ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα μας. Όσον αφορά τώρα την δική μου παρουσία, μετά τον πρώτο χρόνο που είχαμε την άσχημη εμπειρία του υποβιβασμού, ο πρόεδρος μου είπε πως θέλει να αναλάβω σαν τεχνικός διευθυντής κι από τότε μέχρι τώρα η ομάδα μετά την επιστροφή από την Β’ Εθνική με ρεκόρ πόντων, πέτυχε τους στόχους της. Είχαμε πει πως σε πλάνο τριετίας, θα θέλαμε ο Ατρόμητος να πετύχει την έξοδό του στην Ευρώπη. Με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, τρία χρόνια δουλέψαμε, παίξαμε σε δύο τελικούς κι όντως την τρίτη χρονιά η ομάδα βγήκε στην Ευρώπη. Νομίζω πως από τότε μέχρι και τώρα με ένα διάλειμμα δύο ετών η ομάδα κάθε χρόνο παίζει στο Europa League. Την μία χρονιά βγήκαμε έκτοι και την άλλη έβδομοι. Κάναμε την αυτοκριτική μας, στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ που δεν βγήκαμε στην Ευρώπη, θεωρήσαμε αποτυχημένες τις χρονιές αυτές κι αυτό δείχνει πόσο έχει μεγαλώσει ο Ατρόμητος. Όταν βγαίνεις έκτος και θεωρείς πως είναι πλήρως αποτυχημένη η σεζόν, δείχνει και τις φιλοδοξίες μας και το πόσο έχει μεγαλώσει η ομάδα μας.».

Το μεγάλο σας όνειρο με τον Ατρόμητο ποιο είναι;

«Είναι η είσοδός μας στους ομίλους του Europa League που έχουμε φτάσει πάρα πολύ κοντά δυο φορές αλλά δεν τα καταφέραμε. Το αλισμόνητο παιχνίδι στην Ολλανδία, κοντά ήμασταν και με την Νιούκαστλ, όπου έγιναν διαιτητικά όργια για να μείνουμε εκτός. Αλλά πολύ πιο κοντά ήμασταν στην Ολλανδία, ήταν το σκορ 2-0, είχαμε μεγάλη ευκαιρία στο 89′ πάνω από την γραμμή ο Ιγκλέσιας, δοκάρι στις καθυστερήσεις ο Ναπολεόνι, πάλι ήμασταν πολύ κοντά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ χάθηκαν σημαντικές ευκαιρίες. Πετύχαμε ένα γκολ που για ανεξήγητους λόγους ακυρώθηκε κι όντως είναι ένα όνειρο στους ομίλους του Europa League και η κατάκτηση ενός Κυπέλλου.».

Η σχέση σας με τον κ. Σπανό όλα αυτά τα χρόνια ποια είναι;

«Γνωριζόμασταν σαν αντίπαλοι πολλά χρόνια πριν. Είχα μια πρόταση πριν ακόμα φύγω από την Προοδευτική. Τότε δεν καρποφόρησε. Όλα αυτά τα χρόνια είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, είναι βασισμένη στον σεβασμό, στην αλληλοεκτίμηση, η αλήθεια είναι ότι ειδικά τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι σαν να λέμε ότι έχει δώσει τα κλειδιά. Είναι μια πάρα πολύ καλή σχέση, βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Αισθάνομαι τυχερός που δουλεύω σε ένα τέτοιο σωματείο».

Όλα αυτά τα χρόνια είχατε κάποια πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα για να αναλάβετε την θέση του τεχνικού διευθυντή;

«Υπήρξαν προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες, τουλάχιστον δυο φορές. Κι ο προπονητής μας το καλοκαίρι είχε προτάσεις, αλλά έβαλε σε προτεραιότητα κι άλλα θέματα. Εγώ θέλω κι άλλα πράγματα να έχω για να πάρω μια τέτοια απόφαση. Το κλίμα εδώ είναι πολύ καλό, υπάρχει ελευθερία κινήσεων, μ’ αρέσει να μεγαλώνει η ομάδα, έχουμε ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, θεώρησα ό,τι έχω να πετύχω κι άλλα πράγματα με τον Ατρόμητο.Εύχομαι, μέχρι να αποχωρήσω από την ομάδα να έχουμε καταφέρει να βρεθούμε στους ομίλους του Europa League και να κατακτήσουμε ένα Κύπελλο».

Με λίγα λόγια για την ώρα δεν σκέφτεστε το μέλλον πως μπορεί να σας βρει σε άλλη ομάδα;

«Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να γίνει κάτι το καλοκαίρι, μπορεί να γίνει τώρα, μπορεί να μη γίνει ποτέ. Όλα αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη, ποτέ δεν ξέρεις. Ευχή μου είναι να έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο μέχρι να αποχωρήσω».

6 ΣΤΟΧΟΙ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ

Σταθερά στόχος για τον Ατρόμητο παραμένει η έξοδος στην Ευρώπη και τίποτα περισσότερο. Βάλαμε όμως τον Γιάννη Αγγελόπουλο και στην διαδικασία να ξεχωρίσει την χειρότερη στιγμή του στο σύλλογο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την καλύτερη του έτους που έφυγε.

Ο Κάναντι συνεχίζει να λέει πως ο στόχος της ομάδας είναι η έξοδος στην Ευρώπη, εσείς ως διοίκηση έχετε αρχίσει να κοιτάτε και πιο ψηλά;

«Πρωταρχικός σκοπός και στόχος είναι η έξοδος στην Ευρώπη. Αν δεν το πετύχεις αυτό δεν μπορείς να κοιτάς παραπάνω. Επειδή είμαστε φιλόδοξοι άνθρωποι στον Ατρόμητο και ονειρευόμαστε, ξέρουμε ότι δεν θα περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Και πέρσι εξασφαλίσαμε πάρα πολύ νωρίς την έξοδο στην Ευρώπη, αλλά μέχρι και την τελευταία αγωνιστική η ομάδα έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο, προσπαθούσε να παίρνει τα παιχνίδια και τερματίσαμε στην τέταρτη θέση, ένα βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό. Αυτό θα κάνουμε και φέτος! Θα προσπαθήσουμε, γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται, να εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη. Υπάρχουν καλές ομάδες στο πρωτάθλημα, είναι ο Άρης που πέρσι δεν υπήρχε και βλέπουμε πως έχει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, έχει μια δυναμική, είναι ο Παναθηναϊκός πάρα πολύ δυνατός φέτος, οπότε αυξάνονται οι αντίπαλοί μας για τον συγκεκριμένο στόχο φέτος. Εφόσον εξασφαλίσουμε όμως αυτό, να είστε σίγουροι πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τερματίσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά.».

Η πιο δύσκολη στιγμή σας στον Ατρόμητο όλη αυτά τα χρονιά;

«Ο υποβιβασμός της ομάδας. Από εκεί και πέρα είναι το ό,τι δεν μπορέσαμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο στους δύο τελικούς. Στον πρώτο είναι γνωστά όσα έγιναν, αλλά στον δεύτερο χάσαμε με ένα γκολ που δεχτήκαμε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, είναι κάποιες στιγμές δύσκολες αυτές οι δύο που δεν θα ξεχαστούν. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες, όπως αυτή με την Μπρεστ που αναφέραμε πριν, αλλά ευτυχώς είναι πάρα πολλές και οι καλές στιγμές και είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν ανάλογες και στο μέλλον».

Η καλύτερη στιγμή με τον Ατρόμητο το 2018;

«Η νίκη μας στην ΑΕΚ που μας έφερε στην κορυφή του πρωταθλήματος μετά από εκείνη την αγωνιστή κι από εκεί και πέρα άρχισαν όλα τα καλά την χρονιά που έφυγε…».

7. ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

Η πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Γιάννη Αγγελόπουλο, ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να μας μιλά για το φετινό πρωτάθλημα, τους ξένους διαιτητές, αλλά και το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού με τον πολύ αγαπημένο του Γιώργο Δώνη στον πάγκο…

Η άποψή σας για το φετινό πρωτάθλημα;

«Βλέπουμε πως έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος είναι δεύτερος – τρίτος… Το ανταγωνιστικό δεν σημαίνει και ποιοτικό. Νομίζω πως το πρωτάθλημά μας έχει χάσει τα τελευταία χρόνια την ποιότητά του. Χρειάζεται να έρθουν ποδοσφαιριστές πρωτοκλασάτοι που θα ανεβάσουν την ποιότητά μας, αλλά είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπουμε έναν πάρα πολύ δυνατό ΠΑΟΚ, που το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει φέτος είναι πως παίρνει τα παιχνίδια χωρίς να παίζει καλά. Όταν θες να κάνεις πρωταθλητισμό, είναι πολύ σημαντικό στην μέτρια μέρα σου να παίρνεις τα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός θεωρώ πως είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, κάτι που λέγαμε και την εβδομάδα που αγωνιστήκαμε με τον Ολυμπιακό που ερχόταν από κακό… φεγγάρι. Όμως, όταν κάναμε την ανάλυση των αγώνων του Ολυμπιακού, βλέπαμε μια ομάδα που έχει πλουραλισμό στην επίθεσή του. Μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα κι από τον άξονα κι από τις πτέρυγες, αλλά έχει πρόβλημα να μετουσιώσει σε γκολ τις πάρα πολλές ευκαιρίες που κάνει. Όμως είναι μια πολύ δύσκολη ομάδα, δύσκολα αντιμετωπίζεται και διαφωνώ με αυτούς που λένε πως το πρωτάθλημα έχει τελειώσει, θεωρώ πως για αρκετές αγωνιστικές ακόμα το πρωτάθλημα θα έχει ενδιαφέρον.».

Η γνώμη σας για τους ξένους διαιτητές;

«Νομίζω πως είναι γνωστή και η θέση μας. Από την στιγμή που έχει παρθεί μια απόφαση, στα ντέρμπι και στα μεγάλα παιχνίδια να υπάρχουν ξένοι διαιτητές, θα έπρεπε να είναι και στα δικά μας παιχνίδια. Παίξαμε με τον ΠΑΟΚ και ήμασταν ο πρώτος με τον δεύτερο με ένα βαθμό διαφορά νομίζω, έπρεπε να είναι ξένος διαιτητής και με τον Ολυμπιακό το ίδιο. Έτσι θα υπάρχει ισονομία και αξιοκρατία. Τι θεωρούν δηλαδή τα μεγάλα παιχνίδια; Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ατρόμητος είναι δεύτερος, πρώτος αρκετό διάστημα, τρίτος, νομίζω πως έπρεπε να υπάρχουν ξένοι διαιτητές και στα δικά μας παιχνίδια».

Θα αλλάξει αυτό στον δεύτερο γύρο;

«Σε μια συνάντηση που έκανε ο πρόεδρος του είπαν πως εφόσον η ομάδα είναι ψηλά, θα το εξετάσουν πολύ σοβαρά στα ντέρμπι του δεύτερου γύρου να είναι ξένοι διαιτητές.».

Θεωρείτε πως θα μπορέσει κάποια στιγμή ο Ατρόμητος ή μια ομάδα του βεληνεκούς του να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Δεν μπορούμε να πούμε τώρα για το μέλλον, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα και στην νοοτροπία και στα μπάτζετ των ομάδων, είναι αδύνατο. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα χρόνια, αλλά με όσα έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια και αυτά που επικρατούν και συμβαίνουν κι αυτή τη στιγμή σε όλα τα επίπεδα στο ποδόσφαιρό μας, το θεωρώ αδύνατο.».

Η άποψή σας για το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού και τον Γιώργο Δώνη που γνωρίζετε πολύ καλά;

«Ο Γιώργος (σ.σ. Δώνης) μου προκάλεσε έκπληξη που ανέλαβε στην αρχή, γιατί εμείς γνωρίζουμε κάποια προβλήματα που υπάρχουν στον Παναθηναϊκό, εκείνος σίγουρα θα το έψαξε πιο βαθιά το πρότζεκτ που είχε στο μυαλό του, είναι ένας πάρα πολύ καλός προπονητής, είναι εργασιομανής. Νομίζω έχει κάνει ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Νίκο Νταμίζα. Είναι κι εκείνος ένα παιδί με επίπεδο, με ποιότητα, με γνωριμίες και ψαγμένος πάρα πολύ. Τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί έχουν κάνει ένα ευέλικτο σχήμα, έχει και παίκτες με αρκετή εμπειρία, αλλά έχει και τρία – τέσσερα παιδιά με ποιότητα και θεωρώ πως θα απασχολήσουν δυο – τρία παιδιά πολύ το μέλλον και την Εθνική ομάδα. Νομίζω πως το μέλλον ανήκει σε αυτά τα παιδιά και πως η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη για τον Παναθηναϊκό».