Ο γιατρός της ομάδας μας, Ανδρέας Πισκοπάκης, βγάζει για λίγο την προστατευτική μάσκα και μιλάει στο επίσημο site της ΠΑΕ Ατρόμητος για την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η πανδημία επηρέασε κάθε τομέα της ζωής μας και δεν θα μπορούσε να μην αλλάξει και τη ζωή των αθλητών.

Ο Ανδρέας Πισκοπάκης μας μίλησε για το διάστημα της καραντίνας, την ψυχολογία των παικτών και την έναρξη της νέας σεζόν με την προετοιμασία.

Πέρασαν τρεις μήνες μετά την επιβολή καραντίνας λόγω της πανδημίας του COVID-19, που οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στις προπονήσεις. Πόσο διάστημα χρειάστηκε για την επάνοδο των αθλητών στην ίδια αγωνιστική κατάσταση;

Η μακρά αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες επηρέασε τους ποδοσφαιριστές σίγουρα ως προς την απόδοσή τους και τη φυσική κατάσταση.

Ήταν ουσιαστικά μια περίοδος διακοπών παρατεταμένων. Εμείς από την αρχή προσπαθήσαμε ως ομάδα μέσω ίντερνετ -μέσω τηλεδιασκέψεων που κάναμε- να διατηρήσουμε τη φυσική κατάσταση και τη μυϊκή μάζα των παικτών και ομολογουμένως τους βρήκαμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο όταν ξεκίνησαν οι προπονήσεις.

Με την επανέναρξη στο πρωτάθλημα δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερους μυϊκούς τραυματισμούς και ιδιαίτερη κόπωση όπως θα περιμέναμε.

Άρα θεωρούμε ότι το διάστημα αυτό, δηλαδή το διάστημα της προετοιμασίας που ήταν περίπου ένας μήνας, ήταν ικανό για να έχουμε τους παίκτες μας σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο.

Πώς βρήκατε την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών μετά από δυο μήνες απραξίας;

Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή. Στη δική μας ομάδα και νομίζω στην Ελλάδα γενικότερα, ήταν ένα ζήτημα που η ιατρική κοινότητα ασχολήθηκε. Δεν αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα.

Δεν υπήρχε ψυχολογική επίπτωση στους ποδοσφαιριστές μας, όπως προκαλεί η απομόνωση σε έναν ήδη μοναχικό άνθρωπο της τρίτης ηλικίας.

Οι αθλητές μας ευτυχώς δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Επειδή είχαμε και μια καλή απόδοση, κανείς δεν επηρεάστηκε, κανείς δεν το έριξε στην αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες για να πέσει ψυχολογικά. Δεν είχαμε επιπτώσεις.

andreas piskopakis giatros

Αν υπάρξει κάποιο κρούσμα ανάμεσα στους αθλητές πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος πρωταθλήματος, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνουμε ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για την προαγωνιστική περίοδο, δηλαδή πώς θα διαχειριστούμε ένα τυχόν περιστατικό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Οι οδηγίες πάνω κάτω που θα δώσουμε είναι γύρω από μια διαδικασία απομόνωσης του αθλητή, επαναλαμβανόμενα PCR τεστ και αν αυτός δε νοσήσει ή δεν παρουσιάσει νοσήματα ή μας βγουν αρνητικά τα επόμενα τεστ, θα επανενταχθεί στην ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και αυτήν την περίοδο, όταν βρέθηκε κάποιο κρούσμα στην ομάδα της Ξάνθης, απομονώθηκε και γίνονται επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι. Δεν διακόπηκε το πρωτάθλημα γι’ αυτό το λόγο, απλά απομονώθηκε ο αθλητής.

Η σύντομη μετάβαση στην έναρξη προετοιμασίας για τη νέα σεζόν, θα επηρεάσει τη φυσική κατάσταση των παικτών;

Η άποψή μας είναι ότι θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με την προαγωνιστική περίοδο, αλλά θεωρούμε ότι δεν θα μας επηρεάσει τόσο πολύ, γιατί ουσιαστικά η προαγωνιστική περίοδος μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει, γιατί μετά το μεγάλο διάστημα της αποχής των δυόμιση μηνών έχουμε μπει πάλι σε αγωνιστική περίοδο.

Δεν φοβόμαστε τόσο πολύ, όσο φοβηθήκαμε μετά τη λήξη της καραντίνας. Βέβαια, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Ο προπονητής και οι γυμναστές μας σχεδιάζουν ήδη το πρόγραμμα και πώς θα το κάνουμε, αλλά θα βρούμε τους παίκτες μας σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο με την έναρξη της προετοιμασίας.